NASA'dan Uzaya Dayanıklı Deri Geliştirmek İçin Ödüllü Yarışma


Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) çoğu insana hatta bilim adamına bilim kurgu gibi gelebilecek bir konu olan Uzay koşullarına dayanıklı deri geliştirmek adına 500 bin dolar ödüllü yarışma başlattı.

NASA yarışmaya katılanlardan Uzay koşullarına uzun süre dayanabilecek, kalın, çürümeyen bir deri dokusu oluşturmalarını & üretmelerini istedi. Aslında bu yarışma eğer olursa Mars'a gidecek ve orada kalacak insanların ortama daha kolay alışması ve uzayda uzun süre yaşayabilmelerini sağlamayı onların bünyesini koşullara hazırlamayı amaçlıyor.

Her ne kadar mümkün olması zor olsa da Vascular Tissue Challenge Türkçe karşılığıyla Damarlı Doku Yarışması adlı yarışma biyomühendislik ile uğraşanların odağı oldu. Laboratuvar ortamında yapay bir şekilde kontrol edilecek ve üretilmeye çalışılacak olan deri Steve Jurczyk'ın "İnsanlar Mars'a ve uzayın derinliklerine yaptığımız yolculuklarda hem öncülerimiz hem en önemli kaynağımız bu nedenle onları orada daha uzun süre tutabilmeliyiz." Sözleriyle önemini bizlere gösteriyor.

Aynı zamanda yapılacak yarışmanın sonucunda elde edilecek olan deri sadece uzay projelerine değil dünyada sağlık hizmetlerine de büyük yarar sağlayacak. Belkide oluşturulacak olan deri ile insanlar daha dayanıklı olabilecek ve yaralanma oranlarında azalma olacak !

NASA yetkililerinin yapmış olduğu açıklamalarda göze batan bir kısımda bu deri çalışmasının başlangıç olduğu ve bu çalışmanın ilerde yapılmaya çalışılacak olan iç organ çalışmalarının da öncüsü olduğuydu. Bu açıklama tüm bilim severlerde merak uyandırdı.
Laddle
Laddle