Gökbilimde Parsek Nedir ?

Evren çok büyüktür. Bazı teorilere göre sınırı olmadığı söylenir. Bazılarında ise gittikçe genişlediği. Devasa bu alanda normal uzaklık ölçü birimleri yetersiz kalır. Bu sorunu aşmak için devreye Parsek girer.

Genelde herkes evrende gökcisimlerinin uzaklıklarını belirtmek için ışık yılı kullanır. Çünkü km veya diğer ölçü birimleri kullanılarak belirtildiğinde çok yüksek sayılar çıkmaktadır. İşi kolaylaştırmak için ise ışık yılı kullanılır. Ama dediğimiz gibi evren çok büyük olduğundan ışık yılının bile yetmediği uzaklıktaki yerleri belirtmek için Parsek kullanılır. Yani Parsek bir ölçü birimidir. Yaklaşık 3.26 ışık yılına denk gelir. 1 ışık yılı = 9.467.280.000.000 kilometredir. Görüldüğü gibi rakamlar çok fazla ve oldukça kafa karıştırıcı olduğundan bilim insanları genelde bu terimini kullanır. 3-5 gibi rakamlar ışık yılıyla gösterilebiliyor olsada çok büyük ışık yılı uzaklıktaki gezegenler için kolay yol kullanmak gerekir. Gerekliliği anlamak için yakın zamanda keşfedilen dünyaya 17.000 ışık yılı uzaklıktaki gezegeni aklımızda canlandırabiliriz.
Örneğin 16.3 ışık yılı uzaklıktaki bir gezegenin uzaklığını belirtmek için kolay yol kullancak olursak 5 Parsek uzaklıkta diyebiliriz.
Laddle
Laddle

Son