İnternet Haritası ve Hakkında Bilgi

Dünyamızın bu günkü haline gelmesinde çok büyük bir payı bulunan, basitçe anlatmak gerekirse bilgisayarların birbirleriyle bağlantı kurmasından meydana gelen o büyük buluş İnternet. Hayatımızda yeri o kadar büyük ki onsuz yapmak artık neredeyse imkansız. Dünyamıza o kadar işlemiş ki iletişim sistemlerimizin ve bilgi kaynaklarımızın omurgası haline gelmiş durumda.

İnternet o kadar büyük bilgi yığınını içerisinde barındırıyor ki herhangi birşey arattığınızda binler hatta milyonlarca sonuca ulaşmak mümkün. En basitinden en üst düzeydeki bilgilerin yer aldığı bu ağ ansiklopedilerin yerine geçmiş durumda. Size karışıklığını ve büyüklüğünü anlatmak için bir görselden faydalanacağım işte internet haritası;
çok karışık değil mi milyonlarca bilgisayarın birbirine bağlandığı, milyarlarca TB alan kaplayan verilerin tutulduğu yer. Peki nedir bu internetin teknik tarafı kim buldu bunu diyenler için;


İnternet bilgisayar sistemlerini birbirine bağlayan elektronik iletişim ağıdır.TDK, İnternet sözcüğüne karşılık olarak genel ağı önermiştir. İnternet yerine zaman zaman sadece net sözcüğü de kullanılır. İnternet, çok protokollü bir ağ olup birbirine bağlı bilgisayar ağlarının tümü olarak da tanımlanabilir. Binlerce akademik ve ticari ağ ile devlet ve serbest bilgisayar ağının birbirine bağlanmasıyla oluşmuştur. Bilgisayarlar arasında bilgi çeşitli protokollere göre paketler halinde transfer edilir. İnternet üzerinde elektronik posta ve birbirine bağlı sayfalar gibi çok çeşitli bilgiler ve hizmetler vardır. İnternet üzerinden oyunlar da oynanabilir. İnternet'in kökeni, hataya dayanıklı, sağlam ve özel bir bilgisayar ağı kurmak isteyen Amerika Birleşik Devletleri hükümeti tarafından 1960 yılındaki araştırmalara dayanır. 1980'lerde Ulusal Bilim Vakfı tarafından yeni bir ABD omurgasının finansmanı için toplanan özel fonlar, Dünya çapında katılım ve birçok özel ağın birleşmesine neden olmuştur. 1990'larda uluslararası bir ağın yaygınlaşması ile İnternet, modern insan hayatının temelinde yer almıştır.

 İnternet üzerinden ağ sayesinde iletişim kuran bilgisayar sistemleri olan askeri iletişim sistemi Semi-Automatic Ground Environment (SAGE) ve ticari havayolu rezervasyon sistemi olan Semi-Automatic Business Research Environment (SABRE) 1950'lerin başında başlamıştır. 1960 larda ise the Advanced Research Projects Agency (ARPA), ABD'nin savunma sistemi için the Advanced Research Projects Agency Network (ARPANET) nin tasarım finansmanı olmaya başladı. 1960'larda oluşturulan projelerin sayesinde 1969'da İnternet o dönemin zirvesine ulaşmıştır. Bu tarihten sonra da ARPANET bildiğimiz modern İNTERNET olarak hayatımıza girmiş oldu. 70'li yılların başında Amerikan üniversitelerinde bu projeden yararlanma imkânı verilmesinin ardından e-posta (SMTP) ve NNTP uygulamaları yaygınlık kazanmaya başlamıştır. Bunları FTP ve HTTP izlemiştir. 30 Nisan 1993'te CERN tarafından WWW ön eki ile İnternet kamunun ulaşabileceği şekle getirildi. İnternet teknolojisi Türkiye’ye ilk olarak 1987 yılında Ege Üniversitesi’nin öncülüğünde kurulan Türkiye Üniversite ve Araştırma Kurumları Ağı (TÜVAKA) ile geldi, 12 Nisan 1993 tarihinde ODTÜ'den Ankara-Washington arasında kiralık hat ile de Türkiye'de ilk İnternet bağlantısı gerçekleşti ve vatandaşların kullanımına açıldı.

Yardım alınan kaynak: Vikipedia
Laddle
Laddle