Dünyanın En Güçlü Roketi Saturn V

Geçtiğimiz günlerde fırlatılan ve dünyanın en güçlü roketi denilen SpaceX adlı firmanın Falcon Heavy roketini görmüştük. Bu roket 1970'den beri fırlatılan en güçlü roket ünvanını şuan eline almış durumda. Peki 1970 yılında Apollo görevinde kullanılan dünyanın en güçlü roketi Saturn V'in özelliklerini biliyor musunuz ? Hadi birlikte öğrenelim.

Saturn V roketi çok önemli bir rokettir. ABD'ne uzay yarışını kazandıran büyük etkenlerden biridir. Dünyadaki en güçlü roket olarak ta bilinmektedir. NASA'nın Apollo ve Skylab programlarında 1967 ile 1973 arasında kullanılmıştır. Oldukça büyük yükler taşıyabilmesinin yanı sıra hızlıdır. Şuana kadar kullanılabilir olan en uzun, en ağır ve en güçlü roket olup halen en ağır fırlatma aracı kapasitesi rekorunu elinde tutmaktadır.



Wernher von Braun roketin tasarım babasıdır. Tasarımı kısmen 2. Dünya Savaşı esnasında Almanya'da tasarlamış olduğu Aggregate serisi, özellikle A-10, A-11 ve A-12 modelleri roketlere dayanmaktadır. Dünyada şimdiye kadar Satürn V, alçak yer yörüngesinin ötesine insan taşımış tek fırlatma aracıdır. Toplamda 24 astronotu (bunlardan 3'ünü birden çok kere) Aralık 1968 ile Aralık 1972 tarihleri içerisinde 4 yıl süresince Ay'a götürmüştür. Oldukça büyük bir başarı sergileyen roket bir o kadar da pahalıdır. Günümüzde uzay yarışının duraklama sebeplerinden biride budur. Maliyet, milyarlar harcanan roketlerin tekrar kullanılamaması fakat SpaceX bu sorunu şimdilik çözmüş gibi.


3039 ton ağırlığındaki oldukça ağır olan Satürn V, Toplamda 3 kademeden oluşmaktadır. Bu 3 kademe 2 tür roket motorundan teşkil edilmiştir. F-1 ve J-2 olarak adlandırılan bu iki motor sırasıyla 34,02 MN ve 4,4 MN itme kuvveti sağlayabilir. F-1, 680 tonluk itici güç üretir. 8400 kg ağırlığındaki bu motorun boyu, taban genişliği 3,5 m'yi geçkindir. Saniyede 2,7 ton yakıt harcar. J-2 roket motoru ise kerosen yerine sıvı hidrojen kullandığından F-1'den daha küçüktür. Çünkü hidrojen 1/8 oranında daha küçüktür. Buna karşın sağladığı enerji %75 daha fazladır. Satürn V'in ilk 2 kademesi Apollo Uzay Aracı'nı atmosferden çıkarmaya, 3. kademe de araç Dünya yörüngesindeyken onu Ay'a doğru yollamaya yarar. Bu yüzden 3.kademe bir duruş kontrol sistemi barındırmaktadır. Bu 3 kademe dışında fırlatma roketi ile uzay aracı arasında 6,6 m çaplı ve 1 m yüksekliğe sahip bir araçlar birimi bulunmaktadır. Bu bölüm aracı denetler, kademeler arası kontrolü sağlar ve bilgileri toplar. Satürn V'in ateşlenmesiyle ilk kademe araca 8850 km/sa'lik bir hız verdikten sonra ayrılarak Atlas Okyanusu'na düşer. Daha sonra araçlar biriminde yer alan yönetim sistemi aracın bulunduğu yer ile bulunması gereken yeri karşılaştırarak yön düzeltmek gerekiyorsa 2. kademeye elektronik olarak yön değiştirme hamlesi yaptırtılır. Araç 96 km yükseklikteyken fırlatma kurtarma kulesi, aracın hızı 24000 km/sa olunca da 2. kademe ayrılır. Gerekli olan kalan hızı 3. kademe sağlar. Bu arada da yönetim sistemi yörüngeye girişi sağlayacak pencereye girmesi için araca yön verir. Bu sağlanınca 3. kademe motoru durdurulur ve uzay aracı, 3. kademe, araçlar birimi Dünya yörüngesinde güç harcamadan bekler. Belirlenmiş olan yol çizgisi ile uygun zamanda 3. kademe motoru yeniden ateşlenerek Ay'a gidiş başlar. 3. kademe de işi bitince uzaya terk edilir.

Yardım alınan kaynak: Vikipedia
Laddle
Laddle