Yapay Zeka İnsan Beyninin Tüm Özelliklerine Sahip Olabilir mi ?

Son zamanlarda merak sardığım tartışmalardan biri olan yapay zeka konusu hakkında bir çok görüş mevcut. Fakat öne sürülen bu düşüncelerin hepsi tamamen tez. Ne yazık ki şuan ki teknolojimiz ile doğruluklarını kanıtlayamıyoruz. Düşünceler arasında gezerken ortaya atılan tezleri okurken bir tanesi dikkatimi çekti ve beni düşündürdü.

 "Yapay zekanın insan zekasını geçmesi" olayı hakkında belki binlerce tez ve antitez ortaya sürülmüş binlerce konu açılmıştır. Gerçekten oldukça merak uyandıran ve kafada soru işaretleri bırakan bir konu olduğundan bende değinmek istedim. Bu başlık birçok alana ayırılabilir. Yani bence insan zekası olarak genellendirilen şey oldukça geniş kapsamlı bir olaydır. Yapılacak olan yapay zekanın duyguları olması mümkün olabilir (Fakat yine de olması gerektiğini düşünmüyorum. Yapay zeka insana benzemek zorunda da değil. Kesin, gerçekçi kararlar almalı ve uygulamalı bence. Örneğin tüm olasılıkları ölçmeli ve yapılacak en mantıklı hareketi yapmalı. Buna duygu katarsa hata yapabilir.) hatta bu süper bilgisayar insan beyninden daha çok işlem hacmine sahip de olabilir. Ama yapılabilecek bir yapay zeka her ne kadar üstün özelliklere sahip olsa da bizim bilgi haznemizi kullanacağından yani insanlık olarak sahip olduğumuz bütün verileri içinde bulunduracağından ve merak etme felsefe yapma gibi özellikleri olamayacağından yeni şeyler keşfedemeyeceği için insanların bildikleri ve onların düşünceleri üzerine çıkmayacağını düşünüyorum. Yapay zeka kendi yazılımını değiştiremediği sürece o yazılıma bağlı kalmak zorundadır ve yazılımında bulunanların dışına çıkamayacağından ancak yazılımı üzerinde oynama yapabilen ve kendi yazılımını geliştirebilen bir yapay zeka düşünce ve fikir yürütme yetilerini taklit edebilir. Dikkat edin yapabilir demiyorum sadece taklit edebilir.

Üstün yapay zekalar bir insanın anlatamayacağı şeyleri anlatabilir. Bilimsel olarak oldukça güzel açıklamalar yapabilir fakat bir yapay zeka neden var olduğu hakkında kafa yorabilir mi ?  Yeni fikirler ortaya koyup bu fikirler üzerinde düşünebilir mi ? Yapay zeka insanlık için oldukça yararlı olabilir fakat korkulması gereken ve insanlardan aşırı derecede üstün olabileceğinden emin değilim.
Laddle
Laddle