SpaceX Gezegenler Arası Ulaştırma Sistemi

Bildiğimiz üzere Elon Musk'ın vizyonu insanları dünyanın yok olma tehlikesine karşı korumaktır. Bu yolda kurduğu şirketlerden biri olan oldukça başarılı uzay teknolojilerinin öncü şirketi SpaceX'in harika "İnterplanetary Transport System" projesi de bunun en iyi örneklerindendir. Sizleri bu proje hakkında bilgilendireceğim.

"İnterplanetary Transport System" yani Gezegenler arası ulaştırma sistemi Elon Musk'un Mars'a gitme planının bir parçası. Hatta ta kendisi de diyebiliriz. Bilindiği üzere uzaya insan göndermek bir kenara, ufacık bir kutu göndermek bile çok pahalı bir iş. Aynı zamanda bir o kadarda riskli. Fakat dünyamızın sonu yaklaştığı düşünülürse ne yazık ki bir mecburiyet haline gelmekte. Bu ulaştırma sisteminde kullanılan roketler maliyet problemini ortadan kaldırıyor. Çünkü insanları veya herhangi bir nesneyi uzaya taşıyacak olan asıl bölmeyi dünyadan çıkartacak olan FalconX adı verilen roketler tekrar kullanılabilir. Bu durumda ise maliyet oldukça azalacaktır. Eskide olduğu gibi roketler bir kez kullanılıp atılmak zorunda kalmayıp sadece üst kısma koyulacak kapsül değiştirilerek tekrar göreve hazır olabilecek. Aşağıdaki videoda izleyeceğiniz. Üzere roketin ucundaki kapsül değiştirilip insanlar aynı roket ile tekrar yörüngeye çıkartılabiliyor.


Elon Musk Mars gezegenini potansiyeli olan bir gezegen olarak görmekte. Bu gezegeni dünyalaştırmak istiyor ve üzerine kuracağı kolonileri uzun yıllar dünyaya bağımlı olmadan yaşatmak hatta bu kolonilerde yaşayan insanların gelecek nesilleri için dünya benzeri bir yuva inşa etmek istiyor. Oldukça büyük bir vizyon sahibi olan Musk bu hedefi için birçok çalışma yapmış ve yapmaya devam etmekte. Hatta bir tarih bile vermiş durumda. 2030 yılında mars üzerine insanların ayak basması hedefleniyor.

Her ne kadar zor ve meşakkatli bir yol gibi gözükse de SpaceX şirketinin geliştirdiği harika uzay teknolojileri ve Musk'ın kararlılığı bizi hayallerimize yaklaştırıyor. Ne olacağını heyecanla bekliyoruz. Herşey çok yakında değişecek!
Laddle
Laddle