Elon Musk'ın Mars Planı

Özel sektör devlerinin sahibi daha önce Paypal ile adını duyurmuş zengin olmuş ve parasını teknolojiye harcayan yegane zengin Tesla, SpaceX gibi şirketlerin sahibi Elon Musk, Mars hakkındaki planlarını açıkladı.

Yıllardır Elon Musk'ın SpaceX bünyesinde Mars'a gitme planları yaptığını biliyorduk. Hatta bir koloni kurmayı bile düşünüyordu. Musk bu planları ayrıntılı bir şekilde bilim dergisi olan New Space de paylaştı. Öncelikle orada olma sebebinden bahseden Musk makalesine bu projenin maliyetini ve gerekli ekipmanların transferi gibi bilgileri de ekleyerek bitiriyor.

Bilindiği gibi böyle büyük çaplı planlar oldukça pahalıya patlıyor. Musk Mars gezegeninin kolonileştirilmesi için gereken miktarın ortalama 10 milyar dolar civarında olacağını ön görüyor. Hali hazırda finansal ihtiyaç çok büyük olunca bunu azaltabilmek için kullanılan roketleri tekrar kullanmak için bir sistem SpaceX tarafından geliştiriliyor. Bunun yanı sıra Musk dünyadan aktarılacak yüklerin yörüngeden alınması gerektiğini de söylüyor. Mars'a gittiğimizde sürekli tedarik maliyetli olacağı için Mars üzerinde üretim yapılmasınında gerektiğini söylüyor.

Bir diğer önemli konu ise Mars'a insan taşımak. İnsanları taşımak hem tehlikeli hem de maliyetli bir konu. Musk insan taşımak için sadece roketlerin yeterli olmayacağını düşünüyor ve roketlerin yanı sıra uzay gemisi tasarımları da öne sürüyor. Musk'ın şirketinin ünlü Falcon roketlerinin Raptor motorlarla güçlendirilerek 600 ton yük kapasitesine çıkarılabileceği de düşünülüyor. Bu sayede gerekli olan ekipmanlar taşınabilecek.

Ne kadar güçlü motorlarınız da olsa Mars'a gitmek oldukça uzun sürecektir bu sürede insanların sıkılmaması için öngörülen 100 insan kapasiteli 1000 veya daha fazla uzay aracının harika vakit geçirilmek için de donatılacağı söyleniyor. Bu gemiler bilim kurgu filmlerinde ki gibi sinemasından havuzuna kadar kişisel kabinlerden restoranlara kadar her şey bulunacağı söyleniyor.

Mars yüzeyine kurulacak olan uzay istasyonlarında yaşaması beklenen, hedef olarak gösterilen insan sayısı tamı tamına 1 milyon ! bize gerçekçi bir sayı gibi gelmedi ne yazık ki. 1 milyon insanın ihtiyaçları nasıl karşılanacak ?
Laddle
Laddle